Konsten att vara dumsnål

Det kan vara imponerande att se människor eftersträva och förhoppningsvis uppnå mål som kräver arbete och hängivenhet. Det behöver inte ens vara något som är för mänsklighetens bästa utan det räcker med självändamålet. Att bygga stora modeller enbart med tändstickor, lära sig spela piano fast musikläraren konstaterat att ”musik är nog inget för dig” eller ta svart bälte i någon kampsport. Listan är lång och det är många som förtjänar att applåderas för vad det tar sig an.

Jag skulle kunna gå ut genom ytterdörren, men varför göra det lätt för sig?

Det finns dock en grupp människor som är frustrerande så till den grad att man skulle vilja trycka in en stridstränad hermelin i örat på dem, och det är alla dessa människor som verkar satsa på att doktorera i dumsnålhet. Alla de som är beredda att spendera hundra kronor i bensinpengar för att tjäna femtio kronor på att handla i en annan affär. Eller alla dessa som försöker hitta den ena lösningen mer bisarr än den andra när det handlar om datorrelaterade saker.

För att ta ett aktuellt exempel. Den 1 juni 2021 har man inte längre obegränsat med utrymme för fotografier i Google Foto. I stället har hela Google-kontot 15 gigabyte som alla tjänster får dela på, vilket kan ställa till det för personer som använder Android-telefoner och automatiskt säkerhetskopierar bilder till Google-molnet.

Om det nu inte räcker med 15 gigabyte kan man tycka att det finns två förnuftiga alternativ: se till att man klarar sig med 15 gigabyte, eller hala fram plånboken och prenumerera på extra utrymme. Det finns dock även ett tredje alternativ – att försöka hitta ett alternativ till att använda Androids inbyggda lösning och därmed kasta sig ut i ett träsk av tredjepartsappar, alternativa lagringstjänster och allt som oftast fruktansvärt mycket trassel för att förhoppningsvis få det att fungera. Det går, men gissa om det går åt tid och energi, och i vissa fall även pengar, för att hitta en annan lösning än den inbyggda.

Men om vi backar en aning till det där med att betala Google för extra utrymme, det måste ju kosta en förmögenhet för att inte vara aktuellt? Det är upp till var och en att avgöra vad som är en förmögenhet, men när jag skriver detta kostar 100 gigabyte 19 kronor/månad eller 190 kronor/år. 200 gigabyte kostar 29 kronor/månad eller 290 kronor/år. Så om du använder Google-tjänsten och det fungerar, varför inte bara betala 19 kronor/månad och bara fortsätta att använda tjänsten precis som vanligt. Vad behöver du offra för att ha råd med 19 spänn varje månad? En påse chips? ¼ pizza på lokala pizzerian? Om man inte är extremt fattig eller älskar bisarra tekniska utmaningar är det bara rent dumsnålt att inte välja det enkla alternativet.

Kan du offra den här för 100 gigabyte smidighet varje månad?

Vill du ha ett exempel till? Jag vågar drista mig till att hävda alla ingen tycker om att titta på alla annonser på Youtube. Därför spenderar en del människor stora mängder tid och energi på att försöka hitta bisarra lösningar för att filtrera bort annonser, och många till och med betalar för tredjepartsprogram som filtrerar bort X antal procent av annonserna. Detta för att de tittar så mycket på Youtube att de inte orkar med annonserna. Alternativet att strunta i alla tredjepartshack, filterlösningar, VPN-lösningar och betala 179 kronor/månad för att slippa hundra procent av annonserna plus Youtube Music Premium, möjlighet att ladda ner filmer till mobila enheter för att titta utan internet. Samma sak som med Google-lagringen – sluta vara så förbaskat dumsnål och satsa på en enkel lösning som garanterat fungerar, plus att de som ligger bakom tjänsterna faktiskt får betalt för sitt jobb. Det brukar väl du också vilja ha, va? Lön för mödan och inte jobba gratis.

”Men jag har råd att betala!” ”Men jag vill inte betala!” Det är just får sådana som dig som det finns gratisalternativ! Jag har för mig att det finns en term för att vilja ha men inte vara beredd att betala för sig. Hmmm… Just ja, bortskämd snyltare var det!