Du är inte värdelös – för de kriminella

Det finns ett par oomkullrunkeliga faktum som vi kan enas om redan från början.

1. Våra mobiltelefoner och datorer innehåller en massa information och filer som vi inte vill bli av med. Det kan vara viktiga foton som vi inte vill förlora, inloggningsinformation och annan personlig information som vi inte vill ska hamna i orätta händer. Våra elektroniska manicker och våra liv har flätats ihop så effektivt och de har blivit så personliga att våra tandborstar skulle avundsjuka om de kunde.

Äsch, jag råkar säkert inte illa ut.

2. All vår kommunikation som sträcker sig utanför datorn, oavsett om det handlar om att hämta filer från webben, kommunicera via e-post eller chattprogram som Facebook Messenger eller liknande, handlar primärt om att inte råka illa ut. På andra sidan routern vimlar det av bedrägerier, skadliga program, virus, kriminella och obehagliga individer som är beredda att göra vad som helst för att komma över våra pengar och våra privatliv. Kommer du ihåg sekvensen i filmen Die Hard III när Bruce Willis står nästan naken i centrala Harlem med plakatet ”I hate niggers”? Där har du de flesta surfaren när de är ute på internet. Om vår fysiska tillvaro hade varit likadan hade ingen vågat sticka näsan utanför ytterdörren utan beväpnad eskort och skarpladdade advokater.

Så i denna diskret apokalyptiska tillvaro, hur mycket är det flesta beredda att lägga ner på att skydda sig själv, sin plånbok och sina ovärderliga filer? Vanligtvis noll. Noll som i inte ett dyft, inte ett rött öre och mindre än obefintligt. Om det hade handlat om något annat hade den inställningen framstått som väldigt udda, men när det handlar om datorsäkerhet och att skydda immateriella saker som vi inte kan sparka på, då är det helt okej. Att vilja ha ett effektivt skydd på sin elektroniska utrustning och det ska vara gratis är helt okej för det är ju ingen skillnad mot de kommersiella skydden, eller hur?  Eller är din personliga IT-säkerhet, din integritet, din information och dina filer så värdelösa även för dig att de inte är värda att skyddas?

Du är en måltavla.

För de kriminella, destruktiva och allmänt förkastliga typerna som finns där ute är du en måltavla, en potentiell inkomstkälla som de kan trycka upp mot väggen och hålla en kniv mot halsen på. De struntar i om du förlorar dina bröllopsfoton, din nyskrivna doktorsavhandling, det sista fotot du har av din mamma eller fotot när din son eller dotter var 45 minuter gammal. De struntar i allt utom vad du är värd för dem i kronor och ören. Och ditt skydd mot detta vill du ha gratis?