Tips för att pyssla med trassliga datorer

Många tycker att det är så trassligt när datorer inte gör som de ska och man inte kan övertyga dem om att ”bara fungera”. Det finns dock några grundläggande tips som kan vara värda att ha i åtanke när dator trilskas.

Försök igen

Försök gärna igen utan att göra några som helst förändringar. Bara för att det inte fungerade de 38 första gångerna är det inget som säger att det inte skulle kunna fungera den 39:e gången.

Övertalning

Tryck hårdare på tangenterna och klicka hårdare med musen, det kanske inte är något fel på datorn utan den kanske bara inte förstod första gångerna.

Svär

Glöm inte att svära åt datorn, gärna högt och kreativt. Svordomar har varit en av grundpelarna för effektivt datorpysslande sedan tidernas begynnelse. Felsökning har alltid varit som en form en sten-sax-påse redan innan saxen och påsen var uppfunna.

Kontakta support

Glöm bara inte den gyllene regeln – förneka allt! ”Alltså jag har inte gjort något, men…” Ingenting är användarens fel förrän motsatsen är bevisad, och oftast inte ens då.

Vid ett tillfälle fick en kollega en bärbar dator som inte fungerade, varvid följande meningsutbyte utspelade sig:

– Hade du med dig datorn till stranden på semestern?
– Nej.
– Så hur kommer det sig att det är sand inuti datorn?
– Okej, en gång kanske.

Allt hänger ihop

Det finns ingenting som är enkelt eller uppenbart, främst eftersom allting som har med datorer att göra hänger ihop även om man inte vet varför. ”Min dator visar ett felmeddelande om överhettning, betyder det att jag har fel på brandväggen?” ”Startar Office snabbare om jag köper ett bättre grafikkort?” Det är lite som fenomenet som kallas ”butterfly effect” – en fjäril fjärtar på Madagaskar, därför startar inte din ordbehandlare.