En gång till – 12 januari!

Och vad är det nu som är så speciellt med 12 januari? En del faktiskt. Här följer en lista med sådana saker, och precis som vanligt är ju allting som står på Internet fullständigt sant och oomkullrunkeligt (enligt alldeles för många naiva sopprötter), så insup informationen och skryt gärna med de på nästa kafferast. Omgivningen behöver ha lite roligt.

  • 1528 – Gustav Vasa kröns till svensk kung i Uppsala domkyrka. Femton minuter efter kröningen inleds knäckebrödsförsäljningen.
  • 1597 – François Duquesnoy föds. Flamländsk skulptör. Blev sedermera sångare och bytte namn till Frank Sinatra. Kidnappades 14 maj 1998 av utomjordingar som tröttnat på Elvis.
  • 1726 – Konventikelplakatet, som förbjuder religiösa sammankomster utanför kyrkans gudstjänster, utfärdas för hela Sverige. Plakatet kompletterades senare med “För en trevlig stund, besök din lokala präst redan på lördag kväll”.
  • 1807 – Ett fartyg lastat med hundratals tunnor med svartkrut exploderar i den holländska staden Leiden. 200 byggnader i staden förstörs och skeppets ankare hittades 900 meter från där explosionen inträffade. Svenska skeppsbyggare muttrar avundsjukt att ”Vasa var i alla först”.
  • 1854 – Svenska konstnären Hugo Birger föds. Sörjer hela livet avsaknaden av efternamn. Ligger begravs i namnlös grav eftersom administrationen hos begravningsentreprenören inte tillät begravning av folk utan efternamn.
  • 1888 – Birger blir tillåtet som efternamn.
  • 1962 – Gunde Svan kläcks i Järna församling. Förlossningen blir svår på grund av skidorna och stavarna.
  • 1973 – Norska tv-serien Fleksnes fataliteter med Rolv Wesenlund har svensk premiär, med påföljden att alla i all evighet tror att trilskande hemelektronik kan fixas som man slår på den.
  • 1998 – Nitton europeiska länder förbjuder kloning, av nitton delegater med exakt samma utseende. Tre av dem påstås ha sagt att ”nu får det vara nog många av oss”, men det har inte kunnat bevisats.

Det var för övrigt även den 12 januari, fast 2008, som det första blogginlägget skrevs på den här bloggen. Nu skrivs det ett till. Plus att det har varit några hundra däremellan.