Så förstörde medierna 1 april

En gång i tiden var det roligt med 1 april. Folk satt och lusläste tidningarna och tittade extra mycket på nyheterna för att försöka upptäcka knäppheter som slanglösa duschar, medel för att odla plastväxter, ölbrustabletter, vänsterhänta hamburgare… kreativa hjärnor gjorde sitt bästa för att få så vansinniga saker som möjligt att framstå som trovärdiga i sina försök att lura folk. Det enda som var roligare än att hitta aprilskämten var att se vilka i omgivningen som blev lurade av dem, så alla höll tyst och kikade i ögonvrån på varandra för att se om någon hade fallit i någon aprilfälla. På den tiden var 1 april kul och spännande.

Frukosten har aldrig varit godare.

Men sedan hände något. För varje år som går blir det allt färre av de roliga och genomtänka aprilskämten, och delvis kan det kanske ha att göra med världen i stort då uppenbara aprilskämt visar sig vara fullständigt seriösa eftersom de dyker upp på vilka datum som helst. Amerikanska skolor tvingas servera grönsaker, varvid skolorna klassificerar pizzasås som grönsak eftersom den innehåller tomat. En man blir fälld i en rättegång för sexuellt utnyttjande av en cykel. Uri Geller uppmanar till masstelepati mot brexit. Hela världen håller på att bli ett aprilskämt.

Kent Wisti – präst men också skarp satiriker.

Det som jag däremot tycker är tråkigt är hur aprilskämten aktivt förstörs av nyhetsrapporteringen på internet i kombination med humorförstörande grötpannor på redaktionerna. I stället för att hitta på genomtänkta bluffar och försöka hitta på bättre aprilskämt som lurar fler än konkurrenternas skämt, så struntar allt fler i att vara kreativa och satsar i stället på att förstöra andras aprilskämt genom att avslöja dem. Du har säkert sett ”Har du blivit lurad”, ”Årets bästa aprilskämt” och liknande rubriker som leder till listor med vilka aprilskämt som andra har gjort sig besväret att hitta på. Så oerhört poänglöst när redaktioner verkar ha åsikten att ”bara för att vi är humorbefriade så ska vi förstöra för dem som försöker”. Det är lite som att gå på en magishow och medan underhållningen pågår ropar någon hur illusionerna går till och förstör föreställningen. För det är ju så med aprilskämt, vi vill bli lite lurade men framför allt vill vi att folk i omgivningen ska bli grundlurade av sådant som vi inte blev lurade av.

En vansinnig värld och humorförstörande nyhetsrapportering gör dock sitt bästa för att ta det nöjet från oss.