Öronmögel

Tänk vad folk hittar på för att försöka ta reda på även de mest triviala saker. Forskare vid Berns universitet utsatte ostar av typen Emmentaler för en oavbruten ström av musik för att undersöka hur olika musiktyper påverkar ostarna när det handlade om smak och doft.

Nio stycken osthjul på tio kilo vardera deltog i experimentet där de placerades i individuella trälådor och utsattes för:

  • A Tribe Called Quest – ”We Got it From Here”
  • Mozart – ”Magic Flute”
  • Led Zeppelin – ”Stairway to Heaven”
  • Vril -”UV”
  • Yello – ”Monolith”
  • Högfrekvent ljud
  • Lågfrekvent ljud
  • ”Mellanfrekvent” ljud
  • Tystnat

Och tro det eller ej, men blindtester visar att det fak tiskt blir skillnad. Den mest smakrika osten var den som hade utsatts för hip-hop. Det borde ju betyda att i vissa sammanhang kan hip-hip jämställas med mögel. Jag undrar hur det ut i öronen på folk som lyssnar mycket på den musikstilen – har de mögel i stället för öronvax?