Älgjägaren och atombomben

Det var älgjaktstider och jägarna började samlas innan det var dags att bege sig ut i skogen. Allting tedde sig mer eller mindre normalt till Andersson kom klädd i kamouflagekläder, brandgul jägarväst och en atombomb på två kiloton på en släpkärra efter bilen.

Innan någon av de andra jägarna han fråga vad det där skulle vara bra för stormade Andersson glad i hågen ut från sin rostiga Volvo och berättade entusiastiskt att det där var det absolut senaste och bästa som gick att få tag på. Lättanvänd eftersom man bara behövde trycka på en knapp. Man behövde inte ens sikta eftersom man garanterat skulle fälla älgen ändå. Finessen att strålningen stekte det som var kvar av älgen var bara ett extra plus. Plus att den var snygg med sina röda strålningsvarningsdekaler. Någon i bakre ledet muttrade något om att en tocken däringa manick säkert kostade en hel del men det gjorde ingenting tyckte Andersson, han hade fått den från jobbet som hade köpt in en hel hög. Överbevisade över atombombens förträfflighet vände alla på klacken och övertalade sina arbetsgivare om att de också borde få ha det absolut senaste, och nästa helg samlades alla glada jägare med varsin atombomb på sina släpkärror.

Där nere borde älgen vara!

 Att atombomben var ojämförligt överdriven för att ta död på en älg eftersom den lätt skulle ta död på halva länet var det ingen som tänkte på i sin iver att ha det senaste. Att den kostade närmast oändligt mycket mer än det mer traditionella alternativet var det inte heller någon som tänkte på. Att det över huvud taget inte fanns något behov av det senaste och modernaste var det inte heller någon som tänkte på. 

– Joo… jag tror att den klarar Tetris?

Likt älgjägarna med sina överdriva jaktredskap sitter många datoranvändare med de senaste eller näst senaste versionerna av många program på sina datorer. Och likt jägarna är datoranvändarnas redskap inte alls i proportion till vad de egentligen behöver. Hur många använder egentligen mer än tio procent av vad exempelvis ordbehandlaren Word klarar av? Ändå lägger många ner tusentals kronor på program man inte använder en bråkdel av potentialen av. Eller så stjäl man programmen genom att tanka hem piratkopior från Internet eller kopiera det av någon kompis. Trots att det finns program som klarar allt en vanlig användare behöver fast programmen är gratis eller kostar småpengar. Det är till och med att Windows har inbyggda funktioner som klarar av det mesta vanliga användare behöver.

Egentligen behov jämfört med upplevt behov. Det egentliga behovet är till vänster…

Men vår obefogade jakt på nya versioner, kraftfullare versioner och ännu mer obefogade versioner pågår ständigt. Det knuffas hela tiden ut nya atombomber i skogarna, och nu är bomben så stark att den kan döda älgen 12000 gånger till skillnad från den gamla versionen som bara kunde döda älgen 900 gånger.