Fundamentalistisk egoism

I början av 2011 skrev jag en fundering om hur många som är okej att det dör varje år på grund av rökning. Anledningen var att Spanien tog i med hårdhandskarna mot rökning, och med siffrorna som fanns då var det ungefär 50 000 spanjorer som dog varje år på grund av rökning, och om man jämförde det med flygolyckor skulle det motsvara 90 fullastade Boeing 747-400 Jumbojet varje år. Du kan läsa det inlägget här.

Här i Sverige är det inte lika drastiskt enligt en artikel hos Cancerfonden som granskades i maj 2016.

Mer än varannan rökare dör av sin rökning. I snitt förlorar varje rökare tio år av sitt liv. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 12 000 personer avlider på grund av rökning varje år.

Här är det alltså bara 12 000 varje år, eller lite mindre än 22 fullastade Boeing 747-400 Jumbojet varje år. Om det kraschade kommersiella passagerarflyg med 2,5 veckors mellanrum, vad tror ni reaktionerna mot flygbolagen skulle bli?

Men när det handlar om rökning är det alltså helt okej, i varje fall enligt rökarna. På den ena sidan har vi argumenten som rökmotståndarna använder, till exempel lidande och död för tusentals människor varje år, höga sjukvårdskostnader som gör att skattepengar används till att vårda dessa rökande personer, för att inte tala om det lidande som drabbar familjer, släkt och vänner till dem som röker ihjäl sig. Varje cigarett innehåller 7 000 olika ämnen, många av dessa är skadliga för de som utsätts för dem (både rökare och passiva rökare). Ett 60-tal av ämnena är bevisade att de kan orsaka cancer. Rökning kostar samhället cirka 30 miljarder kronor årligen, även detta enligt Cancerfonden.

 

På den andra sidan av argumentationen har vi rökarna som ställer sig med armarna i kors och tycker att ”jag vill”. Det räcker, strunta i allt annat. Jag vill. Det är svårt att argumentera mot den fundamentalistiska egoismen. För vad annat kan man kalla det när folk ignorerar cancerrisker för sig själv och omgivningen och att staten kunde göra många nyttiga saker med 30 miljarder kronor varje år med argumentet ”jag vill”. Om vi bortser från rökare – hur gammal var personen som med sammanbitna läppar använde det argumentet senast? Tre år? Fem år? Platser var kanske godishyllan i en livsmedelsbutik?

 

Vi kan ta ett annat litet räkneexempel. Enligt SCB var det 2012 13 procent av svenskarna som rökte. Låt oss vara snälla och säga att det ligger runt 10 procent nu för tiden. Lite avrundat betyder det att 900 000 svenska röker. 900 000 delat med 12 000 döda varje år blir 75. Det betyder att en grupp med 75 rökare dödar en svensk medmänniska varje år.

 

Så jag tänker faktiskt avsluta den här funderingen som jag avslutade funderingen 2011:

Så, rökare, hur många av er är det okej att det dör varje år? Nu har ju året precis börjat, är det okej om du dör i år? Men svara inte på frågan själv, fråga din familj och dina vänner som skulle komma på din begravning. ”Gör det något om jag dör i år tack vare rökningen?”