Nu är jag petig igen

En av mina stora favoriter bland grafiska noveller är James O’Barrs The Crow som med sin lite säregna teckningsstil lyckas förmedla både brutalt våld, oändlig kärlet och lika hjärtskärande saknad på ett makalöst sätt. Om man dessutom känner till bakgrundshistorien till The Crow blir det bara ännu mer intensivt.

1994 blev historien film, och jag tycker att Alex Proyas filmatisering är riktigt bra än idag trots att den tog sig vissa friheter med innehållet. Mycket av uppmärksamheten kring filmen kretsade kring att Brandon Lee (son till Bruce Lee) blev ihjälskjuten under inspelningen vilket fick själva filmen att hamna lite i skymundan.

Hur som helst, de senaste sex åren har det varit på gång med en nyinspelning av The Crow, och nu har man tydligen bestämt att mannens om ska porträttera den mördade musikern Eric Draven är Jason Momoa som bland annat medverkar i Conan The Barbarian, Stargate Atlantis och Game Of Thrones.

Nu kommer vi till den delen där jag är petig. Det har sagts att avsikten är att den nya filmen ska bli mer lik den grafiska novellen, och det tycker jag låter jättebra. Och så anlitar de Jason Momoa i huvudrollen? Titta på den här bilden av Momoa från tv-serien The Red Road (det är Momoa som är flanellberget till höger på bilden).

jasonmomoa

Jason Momoa är en stadig karl, 193 centimeter lång och som synes finns den en anledning till att han har spelat muskelberget Conan och den minst lika muskliga Khal Drogo i Game of Thrones.

Nu tittar vi på den här bilden av O’Barrs version av Eric Draven.

the-crowEn person som i alla beskrivning är av normal längd och enda anledningen till att han ser så ”musklig” ut är att han är så sjukligt smal (han är ju trots allt död) att huden i princip ligger direkt på musklerna. Jag har faktiskt lite svårt att se ett nästan två decimeter längre muskelberg.

Dessutom handlar det mesta i The Crow om känslor – kärlek, sorg, saknad och bottenlös ilska – som inte har ett dugg med muskler att göra.

Jag har inte för avsikt att såga Momoa ännu, men jag måste erkänna att jag är skeptisk.