Upp som en sol, ner som en pokémon

För någon månad sedan var de som extatiska gråsparvar, alla dessa Pokémon GO-spelare som myllrade omkring överallt för att samla sina små monster. I en del fall försvann dessutom vett och sans eftersom folk jagade monster både på motorvägar och järnvägsspår, till och med gjorde olaga intrång och orsakade trafikolyckor medan de spelade.

pokemongoDet går dock inte att förneka att Pokémon GO har varit en monumental framgång som har dragit in miljarder till utvecklaren på nästan ingen tid alls och 75 miljoner nedladdade spel. Det är svårt att argumentera mot ett sånt bankkonto.

 

Som tur är verkar flugan vara på väg bort igen, och vi kanske kan få lite vett i samhället igen, i varje fall till ungefär samma nivå som innan Pokémon GO eftersom antalet spelare sjunker lika snabb som humöret på en treåring som inte får smågodis. Enligt Bloomberg har antalet dagliga spelare sjunkit från cirka 45 miljoner till ungefär 30 miljoner på mindre än fyra veckor, och även om 30 miljoner dagliga spelare fortfarande är ohyggligt många så är även ett tapp på 15 miljoner spelare likaledes ohyggligt stort.

vader
Det finns inget dåligt väder, bara… äh, skitsamma, det finns dåligt väder.

Och tappet lär fortsätta, kanske inte lika snabbt, men minst lika stort. För tänk dig i slutet av juli, solen skiner och det är varmt och skönt ute.

– Ska vi ut och jaga pokémon?

– Ja!

Spola fram till slutet av september med regn och ett par plusgrader.

– Ska vi ut och jaga pokémon?

– Är du dum i hela huvudet!

Det enda relevanta är att somliga av monstren är lätta att associera med hösten.

– Pikachu!

– Prosit, din snorlax.