Kaffebröd och andra obsceniteter

Det sägs att allting finns på internet, men i bland är det verkligen inte någon fördel. Här om dagen om jag på att det var evigheter sedan jag såg, och än mindre åt, en kondisbit som jag kommer ihåg från när jag var liten. En bit sockerkaka, lite vaniljguck, marsipanöverdel och chokladdoppad. Jakten på vad den egentligen heter visade sig bli svårare än jag trodde, i sanningens namn har jag fortfarande inte luskat ut det, men jag hittade en bild på den i alla fall (även om jag kommer ihåg den med grön marsipan). Anledningen till mina problem är att mitt enda minne var att den kallades för trekant, och om man säger på internet efter trekant kan jag garantera att de första resultaten som visar inte handlar om kondisbitar. En hel del om bakar och vad som verkar vara besynnerliga sätt att skapa den… jag börjar till och med tvivla på att det vita lagret fyllning är vanilj med tanke på de hittade bilderna.

 

bananbakelse
Bananbakelse, habba habba.

När man tänker på saken blir de gamla tidernas konditori fullständigt bisarra med dagens referenslinjer och terminologi. ”Jag ska baka gå in på konditoriet och köpa en trekant.” Jojo, minsann. Negerbollar ska vi bara inte tala om. Jaja, jag vet att de inte får heta det längre, men då hette de negerbollar. Det krävs inte heller speciellt mycket fantasi för att misstolka vad en ”hallongrotta” kan vara för något, men den är säkert ett trevligt komplement till en bananbakelse.