Vi behöver en ny politik

Hörde på morgonprogrammet att Jan Björklund (L) fick frågan om hur man ska lösa problemet med bostäder, och hans ganska uppenbara svar är att för att få fler bostäder måste det byggas fler bostäder. I och för sig har han väl rätt, men någon borde få för sig att tänka i en annan tankebana.

Bygger man fler bostäder försvinner grönområden, trafikförhållandena blir värre och så vidare. Det är det ingen som vill, och det är det som kommer att bli resultatet om vi försöker bygga oss ur bostadsbristen. Men det finns ett annat sätt. Jag önskar att jag kunde peka på en strålande lösning för hur den skulle genomföras – tyvärr kan jag inte det – men jag kan peka på tankebanan.

Eftersom det är bostadsbrist vill ingen riskera att bli av med sin lägenhet så för att vara på den säkra sidan behåller alla sin bostad i så stor omfattning som möjligt, eftersom man troligtvis inte kan få tag på en ny. Men tänk om vi kunde bryta det mönstret.

 

Låt oss titta på Solna Stad. Enligt deras webbplats hade de 2014 cirka 39000 bostäder, och under 2015 blev 969 inflyttningsklara så låt oss avrunda till 40000 för enkelhetens skull. (www.solna.se)

Enligt Metro  i maj 2014 hade Solna 44,1 procent singelhushåll, vilket skulle betyda att 17199 hushåll är singelhushåll. Om man kunde få 25 procent av dessa att flytta ihop med någon skulle det frigöra 4300 bostäder bara i Solna – mer än 400 procent fler än vad som byggdes under 2015.

 

Stockholm har ungefär 450000 bostäder, och enligt samma Metro-artikel som tidigare är 43,3 procent singelhushåll, vilket blir 194850 singelhushåll, och om 25 procent flyttade ihop med någon skulle det frigöra 48712 bostäder. Stockholm planerar 140000 nya bostäder fram till 2030, har kan man frigöra nästan en tredjedel av dem utan att bygga ett dugg.

 

I Göteborg och Malmö är andelen singelhushåll 42,6 respektive 41,6 procent. Tänk vad många lediga bostäder det skulle kunna bli utan att bygga ett dugg. Men ingen vill flytta för att det inte finns några lediga lägenheter och det finns inga lägenheter för att inga vill flytta, och flyttar man ihop behåller man den överblivna lägenheten för att det inte finns några lägenheter om det inte skulle funka att bo tillsammans

Vi behöver inte en ny bostadspolitik, vi behöver en sambopolitik.