En fråga om förtroende – del två

Förut skrev jag om mitt sänkta förtroende för läkare efter mina eskapader med ”geniknölen” på underarmen, och tänkte att det kanske har blivit dags att berätta om fortsättningen. Jag gjorde nämligen ett nytt försök när jag hade vägarna förbi en vitrock. Jag bad henne undersöka saken, och tror du inte att historien till en början upprepade sig.– Det där är ofarligt.

– Vad är de för något?

– Det vet jag inte.

– Men om du inte vet vad det är, hur kan du veta att det är ofarligt?

Efter en stunds betänketid över denna följdfråga fick jag än en gång uppmaningen att uppsöka ultraljud. Även detta fortlöpte som tidigare – han undersökte knölen och konstaterade att det var en vätska men inte vad det var för vätska, och eftersom han inte fisk ställa diagnos kunde han bara skicka resultaten till läkaren.

Vid återbesöket kom jag dock inte till samma läkare som skickade mig till ultraljudet, utan till en läkare vid namn Said som faktiskt var beredd att göra något. Nästan. Han tyckte att visst kunde han suga ut vätskan och skicka på undersökning, men kom med en lång utläggning om att det kanske inte skulle gå att träffa ansamlingen med nålen, att det kanske inte skulle gå att suga ut tillräckligt, att det kanske inte ge något med undersökningen, att vätskan kunde komma tillbaka… jag har aldrig varit med om att en läkare varit så noga med att upplysa om ett ingrepps potentiella meningslöshet, men kunde tro att jag hade bett honom sätta plåster på någon annans arm för att stoppa en blödning på mig. Till slut frågade han om jag verkligen ville att han skulle försöka, och eftersom jag redan hade betalat ett par tusen för att besöka en handfull läkare tänkte jag inte låta en vilt urskuldande Said sabba planen.

Said förberedde ingreppet som om det hade handlat om en armtransplantation, men eftersom han visade sig vara väldigt skicklig (eller ha en faslig tur) lyckades han suga ut all vätska och jag överlevde ”operationen”.

 

Så vad blev resultatet? Det visade sig att knölen bestod av rent vatten utan några bakterier eller kristallisering, så det stämde att knölen var ofarlig men i men nu finns det fakta bakom påståendet och inte bara vilt gissande personer.

Och just det ja… knölen har kommit tillbaka.