Att inte vilja lyckas?

I Lyxfällan får vi möta människor som ställt till det för sig. Sen kommer Grimlund och Hedberg in i bilden, visar dem sådant de rimligen redan borde veta och skäller ut dem. Ganska många får dessutom se sitt beteende i vitögat genom coach Diabs skarpa förstoringsglas. För taskig ekonomi är inte en orsak, det är en konsekvens. Så är det dessutom med ganska mycket, mycket är en konsekvens av att vi har gjort olika val i livet. Så obehagligt, eller hur?

Mer än en gång har jag hört frågan ”Vad är det som hindrar dig?” och hört ursäkterna börja hagla, tack och lov avbryts de ofta av ”Men du vill ju inte, det är det jag hör. Du vill inte lösa ditt problem.” och efter lite klipp brukar de ha kommit fram till något som är ganska jobbigt att inse: Att de har saboterat för sig själva. Att varenda val, allt de gjort är på deras eget ansvar. De har själva gått rakt ner i skiten och ställt sig där de är.

Det är samma sak med träning. Vad är det som hindrar dig från att skaffa dig bättre kondition eller mer muskler? Om vi skalar av alla ursäkter kommer vi ner till viljan. För om viljan finns kommer vi att prioritera annorlunda. Antingen hittar vi på en lösning eller en ursäkt.

Det egna ansvaret vilar tungt på individen. Särskilt i ett samhälle som är som gjort för att bli överviktig och sjuk. Vi uppmuntras att göra ohälsosamma val av hissar, rulltrappor och butikernas skyltningar och reklamerbjudande. 1 för 15:-, 2 för 20:- och 3 för 25:- är åtminstone inte klasar bananer eller kilo äpplen. Här gäller det att göra medvetna, aktiva val och inte låta reklamen och lustan sitta i förarsätet för då kommer pengarna att ryka på skitmat, som inte bara förstör ekonomin utan även hälsan.

Det låter konstigt att en person beklagar sig, över ekonomin, vikten eller träningen medan de frivolt dräller pengar omkring sig, äter skitmat och aldrig ens försöker träna. Inte ens en promenad. Vi har det här med eget ansvar. Det låter obekvämt, men det är så att om man inte tycker om något i sitt liv, om man vantrivs med en situation, så gör man någonting åt det.

Annars kommer ingenting att förändras.