En studie i svart och vitt – del två

I höstas skrev jag om mina åsikter om att skådespelaren Idris Elba, sina skådespelartalanger till trots, förhoppningsvis inte blir nästa James Bond. Nu har nästa skruvade idé dykt upp på internet angående nästa James Bond, och den här det upphov till en ungefär lika stor huvudskakning som den jag skrev om tidigare. Nu har det nämligen börjat skrivas listor om att nästa James Bond ska bli ingen mindre än Gillian Anderson. Japp, nu finns det personer som vill att hon ska bli Jane Bond.

Anderson har gjort väldigt mycket film och TV, även om det mesta hon har gjort överskuggas av att hon hade den kvinnliga huvudrollen i TV-serien Arkiv X. Det lilla jag har sett har hon gjort bra. Lite festligt trivial vetande – Anderson medverkade i likhet med Elba i film Last King of Scotland. Och i likhet med Elda tycker jag inte att hon passar som nya James Bond, men den här gången inte på grund av hudfärg utan på grund av kön vilket säkerligen kommer att utmåla mig som en könsdiskriminerande kvinnohatande trots att det inte avsikten. Hon skulle säkerligen passa utmärkt som en hjältinna i en actionfilm med budget stor som ett mindre lands BNP. Dock inte som J Bond, på grund av hur den karaktären har varit i stort sett sedan 60-talet. Han röker mindre och dricker lite andra drycker, men karaktären är i stort sett densamma.

 

Alicia-Vikander-Lara-CroftFör en tid sedan stor det klart att vår svenska Oscars-vinnare Alicia Vikander kommer att den nya Lara Croft när den våghalsiga äventyraren får en nystart i samma stil med de två senaste Tomb Raider-spelen. Det verkar vara ett utmärkt val, inte enbart för att Vikander är en duktig skådespelare utan för att hon har i sammanhanget viktiga fysiska likheter. Det återstår att se hur den färdiga filmen blir, men jag tycker att valet av huvudperson känns genomtänkt.

IdrisElbaVad hade vi tyckt om Idris Elba hade föreslagits för rollen? Skulle han passa som Lara Croft? Jag tror inte att speciellt många tycker det, men vilket eller vilka argument skulle du våga föra på tal. Ett rasistiskt ”nej, han är svart”? Eller ett könsdiskrimninerande ”nej, han är man”? Eller kanske ett åldersdiskriminerande ”nej, han är gammal nog att vara Laras farsa”? Kanske alla tre för att lyckas reta alla som letar efter en anledning att bli upprörda? Eller kanske bara acceptera tankegången att Lara Croft ska vara en ung vit kvinna, Shaft (se förra inlägget) ska vara en svart man, Celie Johnson (spelad av Whoopi Goldberg i Purpurfärgen) en svart kvinna, och en rökande, krökande och gökande James Bond ska vara en vit man.