Vansinnet med fyrverkerier

Det närmar sig årsskifte igen, och de senaste veckorna har det varit rejält med fyrverkeriskjutande och pangande i trakten. Om det följer traditionen lär det fortsätta ett par veckor in i januari. Frågan är om traditionen med fyrverkerier är speciellt vettig när man tänker lite på saken. Låt oss titta lite på för- och nackdelar med fyrverkerier.

Fördelar

  • Vackert. Ganska svårt att argumentera mot.

Nackdelar

  • Skador och dödsfall. Varje år är det människor som lemlästas och i vissa fall dör där fyrverkerier är den avgörande detaljen. Att vissa är aspackade när de hanterar fyrverkerier gör inte saker och ting vettigare, men jag räknar fortfarande fyrverkeriet som den avgörande detaljen. Om någon dör av alkoholförgiftning är det alkoholen som orsakar dödsfallet, om någon dör av en raket i ansiktet är det fyrverkeriet som är orsaken, även om alkohol kanske var en av anledningarna till att raketen hamnade i ansiktet. Som bekant brukar det ju dessutom bli en och annan brand där fyrverkerier är inblandade.
  • Rädsla. Många husdjur och människor är skotträdda eller tycker att det är läskigt av andra anledningar, så till den milda grad att de löser in sig på toaletten eller tar till lugnande mediciner eller alkohol (främst människor) för att inte bryta ihop. Eller så tvingas de resa bort och försöka hålla sig borta från fyrverkerier någonstans ute på landet.
  • Miljöförstöring. Kemikalieinspektionen undersökte 2011 fyrverkerier som såldes i Sverige. 75 procent av dem innehöll ämnet hexaklorbensen som enligt forskningsresultat bland annat kan orsaka cancer, skador i hjärnan samt störa hormonbalansen. Aningen gamla siffror vid det här laget, förhoppningsvis är de lägre nu men det återstår att bevisa. (Ställ miljökrav på fyrverkerier) Hundra procent av fyrverkerierna innehöll dessutom en eller flera av tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom. Det är även vanligt att de innehåller kemiska föreningar av natrium, barium, koppar, aluminium och strontium. Det kan dessutom vara värt att tänka på att utsläppen är som störst mellan en och fyra kilometer från den plats där fyrverkerierna skjuts upp.

Hexaklorbensen tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter, ”the Dirty dozen”, tillsammans med ökända kemikalier som DDT och PCD.

  • Dyrt. Det är dessutom långt ifrån billigt med fyrverkerier, men det drabbar ju bara plånboken hos dem som köper pjäserna.

Kanske vore det bäst för både miljön, folkhälsan och plånboken om vi helt enkelt struntade i fyrverkerierna. Visst kan det vara vackert, men är det värt det? Fråga en som har fått några fingrar bortsprängda och fråga vad de tycker. Den gruppen lemlästade personer blir fler varje nyår, så det blir hela tiden enklare att hitta någon att fråga.