En studie i svart och vitt

Ibland är det svårt att ha en åsikt som inkluderar en färgad person utan att anses vara rasist, vilket gör det svårt att försöka formulera vad man menar när någon om inte delar åsikten kan spela ut rasistkortet och snedvridit diskussionen. Oavsett om det är med flit eller inte verkar somliga åsikter hamna i det rasistiska skottfältet, kanske för att grälsjuka personer alltid ser rasism vare sig det finns eller inte. Eller som den grälsjuka personen som på komplimangen ”vad du var tjusigt klädd idag då” kontrar med ”så annars ser jag ut som en jävla luffare?”

Idris Elba, en duktig skådis.
Idris Elba, en duktig skådis.

Det handlar i mitt fall om detta med James Bond, och huruvida Bon kan komma att porträtteras av den färgade skådespelaren Idris Elba. Först vill jag poängtera att jag inte har något emot Elba, han är en strålande skådespelare som har gjort gedigna roller så det är verkligen inget fel på honom som skådespelare. Jag har inte sett så mycket av TV-serien The Wire, men nästan det enda jag kommer ihåg vad just Elba. Hans porträtt av Nelson Mandela var riktigt bra, det var synd att det bara räckte till en rad nomineringar  av de stora filmpriserna. Elba är väldigt duktig, och jag kan slå vad om att han bara kommer att bli ännu bättre.

James Bond som Flemming beskrev honom.
James Bond som Flemming beskrev honom.

Men när det gäller James Bond så riskerar jag att låta som en rasist när jag tycker att Elba inte bör spela Bond, inte för att han inte skulle klara av det (det är jag övertygad om att han skulle), utan helt enkelt för att han inte är vit. James Bond är en av få karaktärer som har blivit så ingjuten i sin fiktiva person att det finns en del saker som inte går att förändra utan att göra karaktären kantstött. Om man räknar de officiella Bond-filmerna och inkluderar Spectre har vi i 24 långfilmer fått bilden av Bond inhamrade i oss så rejält att det blev ett smärre ramaskri när Craig var blond, och det spekulerades i om han skulle färga håret för att vara den traditionella mörkhåriga Bond. James Bond ska på gott och ont vara en vit britt med fräcka bilar, promiskuöst leverne och manicker från Q-labbet. Det är nästan så att M sammanfattar det bäst i GoldenEye:

 

M: You don’t like me, Bond. You don’t like my methods. You think I’m an accountant, a bean counter more interested in my numbers than your instincts.

James Bond: The thought had occurred to me.

M: Good, because I think you’re a sexist, misogynist dinosaur. A relic of the Cold War, whose boyish charms, though wasted on me, obviously appealed to that young woman I sent out to evaluate you.

 

Jag ska i ärlighetens namn säga att jag hoppas att Elba får göra många storfilmer, men att han inte blir Bond. Men det är inte bara Bond som väcker den här typen av funderar, i varje fall hos mig. Skulle den kultförklarade karaktären Shaft kunna spelas av en vit skådis? Eller ”kunna” är fel ord, visst kan en vit skådis göra det på samma sätt som en svart kan spela Bond, men skulle det bli en riktigt Shaft? Oavsett om man tänker på Shaft som Richard Roundtree eller Samuel L Jackson tycker jag att det ska vara en svart skådis i den rollen.