Medias mobbing av datorspelare

Hur många gånger har vi inte läst om det, så fort någon går ”apeshit” och tar livet av människor, då försöker media gräva rätt på om personen någon gång har spelat datorspel. Gärna ett spel där man kan göra elaka saker eller skjuta i största allmänhet. Sedan blossar debatten upp igen om spelen farlighet, och hur datospelare får någon form av alternativ världsbild så att man utan problem kan massmörda lite folk. Det spelar ingen roll huruvida det är sant eller inte, tycker du om att spela datorspel och gör något dumt – då är det spelens fel.

Andreas Lubitz
Andreas Lubitz

Varför är det inte så även när spel inte är inblandade? Ta Andreas Lubitz, till exempel. Det senaste budet på vad som hände var att han begick självmord genom att krascha en flygplan in i en alp och ta med sig någonstans runt 150 oskyldiga i döden. Tragiskt på en näst intill ofattbar skala. Givetvis har det skrivit spaltmeter om Lubitz, och uppenbarligen har han aldrig varit inom fem meter från ett datorspel, annars hade det givetvis varit spelens fel. Däremot visas det allt som oftast bilder där Lubitz tävlar i löpning. Varför spekulerar inte medierna i huruvida det var löpningen som drev honom till händelsen? Det finns ju gott om rubriker och grundlösa spekulationer för tidningarna att roffa åt sig läsare med. ”Löpare kan bli massmördare. Är du i farozonen?” ”Löpningen drev honom till katastrofen.” ”Grannar avslöjar att han sprang flera gånger veckan före dådet.”

Varför är det alltid spel som är syndabockar?