Svenska flaggan

Typiskt svenskt?

Ibland stöter jag på ganska vansinniga påståenden om vad som är typiskt svenskt. Vi är världsmästare på att köa. Vi tar aldrig sista kakan. Vi pratar ofta om vädret. Många av de påståenden jag stöter på är minst lika applicerbara på säg finländare, tyskar eller engelsmän. Inget av egenskaperna som beskrivs som ursvenska känns så väldigt typiska för oss för den delen. Jag tror till exempel inte att vi är ensamma om att tro att vi knyter näven i fickan och muttrar, istället för att rasa och protestera högt. Efter att ha lyssnat på människor från andra delar av världen inser jag att de flesta tror att de gör så, och de tror att de är lika ensamma om det som vi. Faktiskt, många egenskaper vi tror att vi är ensamma om delas med i stort sett alla i hela världen; vi är småsinta och avundsjuka på de som är mest framgångsrika t ex. Det är det ju bara svenskar som är. Eller?