Sverige är världsbäst – av två

Svenska innebandygrabbarna har vunnit VM-guld igen efter en imponerande vändning mot Finland. En stark prestation, och de är värda alla grattis de kan få. Även matchen mot Finland tidigare i turneringen var riktigt spännande så segersiffrorna 5-2 i den matchen är faktiskt lite missvisande.

I om med det här VM-guldet har innebandyherrarna tagit åtta VM-guld och två VM-silver på, och då ska man ha i åtanke att det bara har spelats VM tio gånger. Hur imponerande är inte det? Inte speciellt imponerande, om man ska vara riktigt ärlig. Hur svårt är det att plocka VM-medaljer när det i praktiken bara finns två lag? Sverige är duktiga, Finland är duktiga, samtliga andra nationer är skit.

I grundspelet besegrade Sverige Lettland med 11-2, Tyskland med 13-3 och Finland med 5-2. Med tanke på att Lettland i kvartsfinalplayoffen nitade Kanada med 10-2 kan du ju tänka dig vilken nivå Kanada håller.

Men sedan då, när det blev dags för kvartsfinal blev det väl tuffare? Njae, Sverige knäckte Lettland med 17-0 och i semifinalen Schweiz med 10-1. I finalen blev det som sagt tuffare mot Finland, och Sverige avgick med 3-2 i segersiffror efter förlängning.

 

Är innebandy en spännande sport? Ja för fasen, sporten är det verkligen inget fel på (när det är jämna matcher), och Sverige är väldigt duktiga. Att VM blir patetiskt är inte Sveriges ”fel”, det beror på att det knappt finns något motstånd. Medaljligan bekräftar detta.

Sverige har varit med i alla tio turneringarna och vunnit åtta guld och två silver. Nästan full pott. Finland har varit med tio gånger och har två guld, sex silver och två brons. Redan nu är alltså samtliga guldmedaljer utdelade, och åtta av tio silvermedaljer. Av tjugo finallag genom tiderna (tio finaler och två lag i varje match) är Sverige och Finland arton av dem. De enda andra länderna som varit i final någonsin är Schweiz och Tjeckien med varsin final.

Stort grattis till Sverige till ytterligare ett VM-guld, men hur svårt är det att vara bäst i en grupp av två?