Telefonsäljare är suspekta

Jag brukar ha en viss fallenhet för att bli irriterad, även på triviala saker. Jag brukar dock anstränga mig att vara väluppfostrad och behålla det för mig själv. Bara för att jag irriterar mig på småsaker behöver ju inte de runt omkring mig drabbas. Men ibland blir det lite för mycket även för mig. Senast var när jag för en tid sedan gick in i en telefonbutik eftersom den var tom på kunder och jag bara var nyfiken. Jag gick fram till en säljare som hade så mycket olja i håret att det säkert fanns en och annan sardin i hårbotten, och frågade när en kommande Lumia-telefon av en specifik modell skulle lanseras. ”Vad har du för abonnemang idag”, frågade säljaren. Eftersom jag hade haft en mindre bra dag redan innan, rann sinnet för mig en aning.

– Menar du att telefonen har olika lanseringsdatum beroende på vilket abonnemang jag har?

– Näe.

– Men du behöver veta det för att kunna kolla när den lanseras?

– Näee…

– Alltså har din motfråga inte något som helst att göra med det jag frågade?

– …

– Så istället för att slösa bort både din och min tid på att kolla upp vad jag har för abonnemang kanske du ska kolla upp när telefonen lanseras, eftersom det var det jag frågade?

– Vi har inte fått något datum på den telefonen ännu…

 

Telefonsäljare är suspekta på det sättet, det är inte första gången de inleder en dialog med motfrågan ”Vad har du för abonnemang idag”. Det har hänt mig flera gånger när jag har kommit in i telefonbutiker för att fråga något. Det är ungefär som religiösa stollar som går omkring på stan och frågar om man har mött Jesus. Skulle det inte vara underbart om en sån förirrade sig in i en telefonbutik!

– Har du mött Jesus?

– Vad har du för abonnemang idag?

– Jag behöver inget abonnemang för att tala med Herren i himmelriket?

– Vi har abonnemang som är billiga på just långdistanssamtal, det kanske kan vara något?

– Det behövs inte, Gud hör bön.

– De flesta har problem med mottagningen i just det området, vet du om det är taskig täckning där?

– Gud hör allt.

– Inga problem, vi har förmånliga företagsabonnemang också.

Tills slut skulle det få även den mest fromma att se rött och ge säljaren på nöten. Och när han kommer in till akuten och läkaren frågar vad han har för blodgrupp…

– Vad har du för abonnemang idag?