Någon måtta på förändringarna får det väl vara

Visst är det trevligt att superhjältarnas värld inte är riktigt statisk utan att det sker en del förändringar emellanåt. Till exempel att Marvel, precis som DC Comics förra året, har introducerat en muslimsk hjälte – eller hjältinna rättare sagt. Gissa om det kommer att reta personer inom alla läger. “Va, en muslim?!” “Va, en kvinna?!” Den nya hjältinnan är Kamala Khan, tonårsdotter till pakistanska invandrare i New Jersey, och hennes superkraft går bland annat ut på att hon kan ändra form på sin kropp. Serien handlar om hur Kamala Khan försöker lära sig att hantera sina krafter samtidigt som hon kämpar med skolan och familjens förväntningar. Låter lite som en kopia av Peter Parker/Spider-Man, men vi får väl se vad det blir.

Kamala Khan
Kamala Khan

En del andra förändringar känns däremot som att man går lite för långt med förnyandet. Asaguden Thor har ju till exempel förvandlats kvinna, och den nya Captain America är afroamerikan. Jag har ingenting emot vare sig kvinnor eller afroamerikaner, men kunde de inte ha hitta på något annat än att göra om befintliga superhjältar på det sättet? Till den nya Captain Americas försvar ska det sägas att upptakten är att den nuvarande Captain America, Steve Rogers, skadas i strid och måste överlämna sin tighta overall och soptunnelock till den Sam Wilson som blir den nya Captain America. När det gäller Thor däremot – vem vet, det kanske var en kvinna hela tiden, vilket skulle förklara att Thor alltid porträtteras som långhårig.

Plupp goes Brokeback Mountain
Plupp goes Brokeback Mountain

Nu har ju inte Sverige någon speciell tradition av superhjältar, men tänk om vi skulle göra likadant med vad vi har. Bamse är egentligen inte en björn utan är en ekorre som, när han äter jästa ekollon förvandlas till jättenyttig spenat och livnär svältande barn. Plupp flyttar till storstan och kommer ut ur garderoben. Tänk så annorlunda våra svenska hjältar skulle bli.