Bullfest

bullarDet finns ingenting som kan få en gäst att känna sig så välkommen som att känna doften av nybakat när de kommer innanför dörren. Ett mycket enkelt och snabbt sätt att få hela bostaden att dofta fantastiskt, samtidigt som man löser frågan ”Vad ska vi ha till fikat?” i en smäll.

Så här gjorde jag:

Deg
◾5 dl mjölk
◾50 g jäst
◾1 1/2 dl strösocker
◾840 g vetemjöl
◾2 pkt saffran
◾1/2 tsk salt
◾150 g smör

Fyllning
◾100g choklad
◾200g mandelmassa
◾100g smör
◾2 äggulor till pensling

 

1.Deg: Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Häll den fingervarma blandningen över jästen och rör om så jästen löser upp sig. Häll i saffran och socker.
3.Blanda resten av de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter, eller så lång tid som den behöver för att resa sig till den dubbla storleken. Degen tycker inte om kalldrag, så lägg över en handduk över bunken.
4.Knåda degen när den jäst klart och kavla ut den till en stor rektangel.

5. Fyllning: Bred frikostigt med smör på degen. Smula ut ett jämt lagen mandelmassa och lägg ungefär hälften av den mörka chokladen i en sträng i mitten. Rulla ihop degen till en tjock rulle och dela den i 16 bitar.

6.Sätt ugnen på 200 grader. Placera bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 25 x 30 centimeter. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter, tills bullarna fyllt ut mellanrumen och börjat resa sig lite på höjden.
7.Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö resten av chokladen. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter.