Det finns många skäl att hata video

VideostoppVideo på Internet. Det har sin plats där, men det är förvånansvärt hur snabbt det går att lära sig att bli intensivt illamående över hur video kan användas på internet. Somliga påhitt fullständigt poänglösa, andra bara tröttsamma.

Ta till exempel detta fenomen med att fler och fler webbplatser som kallar sig nyhetssajter använder video för att komplettera eller i värsta fall ersätta traditionell rapportering. Det skulle väl gå att stå ut med om inte vart och vartannat nyhetsinslag hade börjat med reklamvideo och informationen som berättar att “inslaget börjar om X sekunder” där X kan vara allt från 10 till 20 och 30 sekunder. Det mest extrema jag har sett var en reklambesudlad väntetid på 120 sekunder, eller varför inte 30 sekunder reklam för att visa ett klipp på 20 sekunder.

Min lösning är enkelt: dyker det upp en inledande annons som tar längre tid att titta på än att stänga av hela artikeln, så struntar jag i hela artikeln.

 

Ett annat påhitt som säkerligen uppfunnits av någon som har för omfattande skrivsvårigheter och säkerligen uppskattas av folk som är för lata för att läsa, är videoinstruktioner. Det finns väldigt mycket som beskrivs otroligt bra med hjälp av video, så jag vänder inte mot alla videoinstruktioner, men på senare tid har jag drabbats av allt fler som gjort videoinstruktioner som inte bara är poänglösa utan bara trasslar till saker och ting. Vid ett tillfälle letade jag efter instruktioner hur man lägger ett färgkanalbaserat filter i Photoshop, och hittar en hel rad instruktioner på Youtube. Det visade sig vara ganska enkelt, man går in i menyn Window, väljer Channel, och markerar färgkanalen man vill arbeta med. Ganska simpelt att läsa, eller hur? Det tog tre minuters videoinstruktion, komplett med Youtube-reklam, för att få reda på det. Mer avancerade prylar har behövt videor på upp till tio-femton minuter, för att visa något, och när jag behöver gå tillbaka för att ta reda på en specifik detalj finns ingen översikt, så man får sitta och genomlida videon igen för att hitta den. Skriv en lista i punktform, textfientliga kritter!

 

Något av det mest meningslösa är dock alla dessa “skapelser” (och jag använder termen överdrivet snällt), där någon har lagts in en piratkopierad låt i ett videoredigeringsprogram, kastat in en massa stillbilder (vanligtvis också snodda från Internet), och lagt upp på till exempel Youtube med texten “Titta vad jag har gjort!” Japp, du har tagit en låt någon annan gjort, använt drag’n’drop för att kombinera med bilder andra tagit, och klickar på Spara-knappen. Skickligt. Det får femåringars dagisprojekt med gamla dagstidningar och Pritt limstift att kännas avancerade, dagisungarna har ju i alla fall försökt skapa något eget, och inte bara kombinera sånt andra redan gjort.

Det finns faktiskt en variant som är ännu mer beundransvärd i sin meningslöshet. Det handlat också om att lägga ut en piratkopierad låt på Youtube, men i stället för bilder har personen suttit och skrivit in texten till låten som spelas. Så mycket tid och energi för att skapa något som faktiskt har ett namn – karaoke.

 

Använd gärna video, men gör det där det har en poäng, inte för att lat. Och vill du berätta för andra hur underbar du tycker att en låt är, strunta i att piratkopiera den och publicera den som ditt eget lekisprojekt på Youtube, länka till den på Spotify, Itunes eller någon annan musiktjänst.