Är du en mespropp?

Fun Light, den utan fläder.
Fun Light, den utan fläder.

Du har just köpt en romsås, bara för att upptäcka att det mesta av den så kallade rommen är tång och den verkliga halten rom är ynka 1%. Återvänder du till butiken och kräver pengarna tillbaka? Nej, antagligen inte. De flesta gör inte det eftersom det är för jobbigt att göra sig besvärlig och hävda sin rätt. I bästa fall kastar de produkten och köper den inte igen, men de flesta verkar inte ens bry sig så mycket. Så producenterna kan forstätta prångla ut skräpprodukter utan spår av äkta vara. Saffran är en favorit att fuska med. Räksallad innehåller ofta en rejält hög halt vita betor. Flädersaft utan fläder. Mandellös mandelmassa. Listan kan göras mycket lång.

De flesta förväntar sig att det ska ske något från politikerhåll, men det är naivt att tro det. Den verkliga makten vilar i din plånbok. Och skulle du råkat få en skräpprodukt som inte uppfyller de löften som ges på förpackningen ska du inte bara tiga och lida som ”god medborgare”. Gör dig obekväm, ring och klaga. Returnera skiten till dem och kräv pengarna tillbaka! Eller är du en sån där mespropp som inte törs?