Det handlar om redlighet

Gratanterat hästfritt
Gratanterat hästfritt

Jag äter gärna häst, det är inte alls själva djuret i fråga jag vänder mig emot när det gäller den senaste tidens köttskandal. Hästkött är gott. Nej, det som får mig att resa ragg och bli irriterad är att det fuskas, ljugs och fifflas. Det handlar om redlighet, att man som kund vill kunna lita på att varan man köper är den som de säger på förpackningen. Det står ingenstans på förpackningarna att den innehåller hårt medicinerat, utarmat Rumänskt ök som slitit ont, levt eländigt och slaktats när de är utslitna. På förpackningen står det att det innehåller nötkött. Ljug, från början till slut.

Eftersom alla måste äta är livsmedelsbranschen en luckrativ bransch, och av erfarenhet vet vi att ju större potential att tjäna pengar ju fler fifflare och bedragare söker sig till branschen. Därför måste det göra så ont i ekonomin att fuska, det ska svida så pass att de inte tänker tanken ens. Dess värre har vi sett hur fega, ryggradslösa och köpta politikerna är. Det kommer inte att bli några verkliga åtgärder, inga som betyder något på riktigt. Inte så länge livsmedelsindustrin har en kraftfull lobbyorganisation i Bryssel som vet vilka som är deras vänner när det kniper. Och framför allt inte så länge kunderna envisas med att köpa billigare kött från kontinenten, så att vår egna köttbönder – som vi kan besöka och se med egna ögon hur djuren har det – tvingas lägga ner.