Ska vi göra skolan helt fri från religion?

Det kan inte vara lätt att försöka styra en skola. Jag tänker inte räkna upp alla saker att ta hänsyn till, utan går rakt på sak: Östermalmsskolan har blivit anmälda till Skolinspektionen för att de har yoga på skolschemat. Enligt anmälaren handlar yoga om att ”ta kontakt med hinduiska gudar” och därför ett brott mot skollagen som säger att skolan ska vara fri från religionsutövande. Har anmälaren rätt? Kanske, så låt oss ta bort allting som har religiös anknytning och inte handlar om utbildning.

Ta bort påsklovet, för det är praktiserande kristendom, och låt ungarna gå i skolan i stället. Strunta i jullovet, eftersom även detta är praktiserande kristendom. Och innan du protesterar mot att det inte heter jullov utan “vinterlov” – fel, vinterlov är ett annat namn på sportlovet. Jullov är jullov och ska därmed kastas ut och ersättas med skolgång. Kristi himmelsfärds dag? Kommentar överflödig.

Antingen gör vi skolan fullständigt fri från allt som har att göra med någon form av religion, eller så ber vi trångsynta stolpskott som gnäller på att barn för lära sig andningsteknik och kroppskontroll att ta sin religionsfobi och köra upp den där varken sol eller måne lyser.