Whitney, du menar den där föredettingen?

Varför bry sig om Whitney Houston? Till synes en obefogad fråga, med tanke på hennes enorma status och stora avtryck i som sångerska, skådespelerska… artist helt enkelt. Eller? Hennes karriär inleddes 1977 och tog slut februari 2012, en 35 år lång karriär måste ju vara storslagen? Nja. Hon slog igenom med How Will I Know år 1986, så vi kan stryka de första 9 åren av karriären för stjärna var hon otvivelaktigt inte före 1986.

Efter år 2000 har hennes enda artistiska bedrifter varit att bli omskriven för sina omfattande knarkbedrifter, en fullständigt patetiskt så kallad ”come back” och att enligt uppgift stå i vägen för Bobby Browns knytnävar. Att kalla henne för artist under denna tid skulle vara en förolämpning för andra artister. I ärlighetens namn gör vi bäst i att ignorera allting efter år 2000, vilket stryker ytterligare 12 år från karriären.

Personligen tycker jag att vi kan avskriva hennes filmkarriär fullständigt. Två filmer (Bodyguard och Preacher’s Wife) där hennes insatser är mediokra, resten av hennes film historia känner du inte ens till.

Kvar har vi 14 år då hon faktiskt var storslagen med många hits och stora framgångar.

Så vem var det som hittades död i ett badkar på ett hotell i Beverly Hills? En före detta artist, i bästa fall före detta knarkare och alkoholist, som under 80-och 90-talet var en fixstjärna på artisthimlen, men efter detta enbart en fixstjärna på skandaltidningarnas snasksidor och i langarnas plånböcker.