PEGI

Tjatar barnen om något specifikt spel du aldrig hört talas om? Det är jättelätt att ta reda på hur lämpligt ett spel är för ditt barn: PEGI

Åldersmärkningen (PEGI-märkningen) sitter på både fram- och baksida på spelkartongen och anger vilken ålder barnet bör vara för att det ska vara lämpligt. Ungefär som åldersrekommendationerna på film.

Vid sidan kan det förekomma andra ikoner, som egentligen bara tydliggör varför åldersmärkningen är som den är – t ex att spelet är våldsamt (ikon: knytnäve) eller innehåller droger (ikon: drogspruta).

Du behöver inte veta mer än så. Ett spel som är klassat som +18 (som t ex GTA IV) är ett vuxenspel, helt enkelt för att det innehåller droger, våldsbrott, mord, stöld och lite sånt som kanske inte är helt lämpligt att sätta sin 12-åring framför. Modern Warfare 3 har också fått skäll av arga föräldrar för det grafiska våldet och då säger jag bara: PEGI +18 – det är ett vuxenspel. Inte ett barnspel.

Köper man en vuxenfilm till sina barn? "Saving Private Ryan" är ju jättebra, och jag älskade "Motorsågsmassakern". De kanske vore något för tänkta 12-åring? Hur många köper porrfilm till sina minderåriga?

Samma principer som gäller film bör förstås gälla spel. Det finns vuxenfilm och vuxenspel som inte bör sättas i händerna på barn och det är vi föräldrar som är ansvariga för vad vi sätter i händerna på barnen.

Svårt? Nej. Det finns åldersmärkning. På både film och spel.