Hjälpmedel eller stjälpmedel

En privat förskola i Malmö ska utrusta sina barn med GPS-sändare, som ett komplement till lärarnas översyn. Varför inte, kan man tycka. Det är väl en bra idé ifall olyckan är framme? Men moralpaniken sprider sig blixtsnabbt, antagligen mest bland de som inga egna barn har och man gapar om övervakningssamhälle och nedmontering av skolan.

Tanken är dock inte att tekniken ska ersätta något eller någon, lika lite som reflexvästen, cykelhjälmen eller flytvästen ersätter något eller någon. Det är ett komplement till det som redan finns.

Inte monterades skolan ner för att alla förskolebarn ska ha reflexvästar när de går ut med klassen i stan? Inte minskades förskolelärarnas ansvar för klassen när västarna åkte på? Varför skulle en GSP-sändare automatiskt vara så mycket farligare än en reflexväst? För att det är en teknisk sak?

Ibland hör man argumentet ”men den kan ju visa fel, den kanske inte är så exakt som man skulle behöva om det verkligen händer något!!”.

Ja, och bilister kan vara ouppmärksamma och inte se barnen trots att barnen har reflexer. Cykelhjälmen kan bli en dödsfälla om barnet glömmer ta av sig den innan de börjar leka på lekplatsen. Olyckor händer. Västar, hjälmar och sändare kan inte alltid förhindra det.

Men tänk om den där GPS-enheten räddar ett liv? Var det inte värt det då?