Håll huvudet kallt nu

Oden, förmodligen den tuffaste isbrytaren vi har i Sverige, blir hemma i vinter. Ett inte allt för korkat beslut om man betänker hur många fartyg som frös fast i vintras. De 60 som artikeln nämner var långt ifrån de enda, situationen i vintras var kaotisk för så väl passagerarfartyg som godstrafik. De isbrytare vi hade tillgång till räckte inte, och i vissa fall klarade inte ens isbytarna kylan – den enda som var anpassad för den sortens kyla var på andra sidan jordklotet – fast det glömmer vi lätt bort när det är 25 grader och strålande sol.

Men det är ohållbart att skicka bort vår bästa isbrytare om vi ska ha fungerande infrastruktur även vintertid. Om det blir en liknande vinter till behöver vi Oden hemma. Det Odens fråvaro kostade samhället överstiger vida de kronor vi tjänar på att hyra ut Oden. Smart beslut för oss, men jag förstår att polarforskarna surar.