Det händer ju något!

Gandalf, grå som sig bör
Gandalf, grå som sig bör

Det händer ju faktiskt något på hobbitfronten. Filmatiseringen av The Hobbit, alltså. Man har släppt de första bilderna från filmen (den till höger med Gandalf som givetvis åter är grå), och av en fundersam Bilbo med en knippe dvärgar i bakgrunden. För en tid sedan gick man ut med titlarna på filmerna, som nu tydligen bara ska bli två stycken och inte en trilogi. Den första som släpps december 2012 kommer att heta ”The hobbit: An unexpected journey”, och den andra som släpps ett år senare ”The hobbit: There and back again”. Med tanke på filmatiseringen om Härskarringen hoppas jag att de kommande filmerna kommer att hålla minst lika hög kvalitet och ha lika högt underhållningsvärde.

Bilbo försökte förgäves begripa den nya förenklade elräkningen. Möjligen var den skriven på orchernas tungomål.
Bilbo försökte förgäves begripa den nya förenklade elräkningen. Möjligen var den skriven på orchernas tungomål.

En positiv detalj angående framgångsmöjligheterna är att många av skådisarna återvänder för att reprisera gamla roller. Ian McKellen som Gandalf givetvis, men även Hugo Weaving (Elrond), Cate Blanchett (Galadriel), Orlando Bloom (Legolas). Det påstås även att Elijah Wood dyker upp som Frodo, Ian Holm som gamla Bilbo, Andy Serkis som Gollum, Christopher Lee som Saruman. Den “nya” Bilbo spelas av Martin Freeman, och vi har ju även viss svensk medverkan tack vare Mikael Persbrandt som teddybjörnen Beorn.