Konsten att förstöra något på ett positivt sätt

När det var dags för semifinalerna i årets hockey-VM kändes allting prima, och jag såg fram emot finaldagens matcher. Allting kändes ju så upplagt för två toppenmatcher. Regerande världsmästarna Tjeckien skulle ju vinna matchen mot ett i stort sett chanslöst Sverige, och Ryssland skulle ju besegra Finland utan några större problem. Så vilken finaldag, först bronsmatchen Sverige-Finland (och det är ju alltid full fart i matcherna mellan de lagen), och sedan avsluta med en final mellan regerande världsmästarna och den ryska björnen. Men återigen bevisades att jag tippar hockeyresultat med bländande inkompetens, och finaldagen kommer bara att innehålla en enda intressant match.

Backlund visar att inte ens världsmästare kan leva på gamla meriter.
Backlund visar att inte ens världsmästare kan leva på gamla meriter.

För jag trodde faktiskt aldrig att Sverige skulle skulle köra över Tjeckien med 5-2 på ett sätt som nästan fick tjeckerna att vara glada över att matchen tog slut. Jag trodde inte heller att Finland skulle köra över Ryssland med 3-0. Sanslöst överraskande och otroligt kul. Så nu är det bara en enda intressant match på finaldagen. Hur mycket bryr jag mig om bronsmatchen Tjeckien-Ryssland? Lika lite som hur det gick i Melodifestivalen och mindre än att titta på den omplanterade humlen växa.

Final har ju däremot potential att bli riktigt häftig. Sverige – Finland i VM-final, smaka på den. Hur jag tror finalen slutar? Så fasen jag tänker gissa! Men det finns intressant statistik. Före finalmatchen kan vi utläsa följande:

  • Bästa poängplockare i turneringen – etta är Finlands Jarkko Immonen med 11 poäng (8 mål + 3 assist) och två Sveriges Patrik Berglund med 10 poäng (8+2).
  • Bästa målvakt – etta är Sveriges Viktor Fasth (96,83%) och tvåa Finlands Petri Vehanen (95,07%).

Det kan bli rafflande.

Det blev faktiskt en ganska intressant resultatlista i årets VM. Kanada kom ju förstås femma eftersom de var obesegrade fram tills det blev allvar. På sjätte plats finns faktiskt Norge, vilket verkligen är en framgång för dem. Sjua Tyskland och först på åttonde plats kommer USA. Om NHL verkligen är världens bästa hockeyliga, vilket de själva givetvis hävdar, så beror det i alla fall inte på de inhemska spelarna.