Ubuntu för vanliga användare? Fniss.

Ubuntus upphovsmakare: "Do I really look like a guy with a plan?"
Ubuntus upphovsmakare: "Do I really look like a guy with a plan?"

I ett ögonblick av upptäckaranda beslutade jag mig för att uppgradera min Ubuntu-maskin till en senaste versionen av operativsystemet. Äventyrligt, man vet aldrig vilka besynnerliga “samtal” man kommer att ha med sin dator när jag försöker få den att fungera som den ska, samtidigt som Ubuntu… lever sitt eget lilla liv med sina värderingar och är ungefär lika hjälpsam som en tistel.

– Jag vill ha en annan upplösning på skärmen.

– Det kan du inte med den inställda skärmen, tycker Ubuntu.

– Jodå, det är en Full HD-skärm, den klarar mer än 1024×768.

– Nähä. Och jag kan förresten inte identifiera din skärm.

– Så du kan inte läsa av en vanlig standardskärm?

– Nä. Och du kan förresten inte köra nya fönsterhanteraren, för det klarar inte ditt grafikkort. Och jag vet förresten inte vilket grafikkort du har.

– Jag har ett nVidia.

– Okej, men kör inte nVidia-funktionerna.

– Va, tycker jag som börja tycka att dator inte riktigt verkar veta vad den håller på med.

Uppenbarligen tycker Ubuntu att jag som korkad användare behöver hjälp, och kommer därför med en hjälpsam instruktion på engelska.

– You do not appear to be using the NVIDIA driver. Please edit your X configuration file (just run ‘nvidia-xconfig’ as root), and restart the X server.

– M-hm. Tack så mycket. Du kan inte tänka dig att faktiskt aktivera funktionen och ge mig en inloggningsruta för root?

*Tystnad*

– Kanske tala om hur och var jag ska göra detta? I Terminalen kanske?

*Tystnad*

– Hallå?

Det är här jag och datorn befinner oss för tillfället. Jag kan förstå att Ubuntu föredrar att använda Gnome, för i vissa avseenden verkar det vara tomtar som gjort delar av det. Har du problem? Skriv en önskelista med vad du vill ha fixat och håll tummarna att dina önskningar uppfylls i december.