En staty att uppskatta

Jag brukar inte vara mycket för att det ska resas statyer till höger och vänster, vanligtvis för att de brukar falla inom minst en av tre kategorier:

  • Den föreställer någon man inte vet vem det är, oftast för att det är någon lokal kändis som är världsberömd i hela föräldrahemmet.
  • Det är någon kunglighet som får en staty för att han (och det är nästan uteslutande män) varit en kunglighet, ibland kompletterat med bragden att få många svenskar dödade utomlands.
  • Statyn är modern konst som är obetydligt snyggare eller mer begripligt än dystopisk återgivning av ett skrotupplag.

RobocopMen nu har en knippe tokstollar i Detroit tillsammans med artister samlat ihop över 300000 kronor för att kunna resa en staty av filmhjälten Robocop. Och det verkar faktiskt som att statyn kan komma att bli verklighet.

“Om det uppenbarar sig ett tillfälle där vi får en donation till det här eller något annat offentligt konstverk, kommer vi att överväga det och fundera över rätt ställe att placera det”, säger borgmästare Dave Bings taleskvinna Karen Dumas till Detroit Free Press.

Att filmen Robocop råkar vara inspelad i Dallas och inte Detroit spelar mindre roll. Och varför inte en staty av Robocop? Philadelphia har ju en staty av sin “son” Rocky Balboa och svenska Årjäng sitt Årjängstroll.