Snälla, befria mig! Please?

Vad skulle de säga, om de kunde tala?

Vad skulle de säga, de små liven, om de kunde tala till oss på vårat språk? För vi begriper ju uppenbarligen inte deras. Det är våra husdjur hundarna jag avser, de stackars djuren som vi utsett till våra bästa vänner och därmed också samtidigt dömt till livslångt lidande och pina. Ja inte alla hundar förståss. Många hamnar i förnuftiga hem med ägare som förstår hundar och deras ursprung och behov. Men väldigt många hundar hamnar i händerna på folk som inte borde få ha porslinsdjur ens.

Om du lägger upp den här bilden på Internet kommer jag aldrig förlåta dig, matte!

En hund har hundbehov, inte ”liten människas”-behov, kaninbehov eller kattbehov. En hund vill lika lite bli behandlad som en människa som en katt vill bli behandlad som undulat, och ingen av dem skulle nog uppskatta att bli behandlade som guldfisk. Ändå finns det folk som envisas med att behandla sina hundar som om de vore människor och vore förmågna till samma avancerade sorts resonemang som en vuxen när hunden i verkligeheten på sin höjd är på en femårings mentala nivå – och då pratar vi om de allra smartaste hundarna. En riktigt klyftig Border Collie till exempel. Det är till och med ganska gott om ägare som totalt misslyckas med att skapa en stabil och lugn flock åt hunden och som inte alls lyckas uppfylla hundens hundbehov.

Skulle vi vara släkt? Säg om det där om du törs! Det finns massor av sådana, olyckliga hundar som hamnat fel i livet och i fel hem. Mannen som kan prata med hundar borde egentligen kallas Mannen som kan uppfostra ägare. Det är ännu mer fascinerande på ett sorgligt sätt att se hur många som följer Cesar och hans eskapader utan att lära sig ett dugg om sina egna djur och utan att förstå ens de mest grundläggande principerna för hundägande.

Det är inte det värsta tycker jag. Ännu fler stackars djur avlas fram, märkliga varelser som har så lite med hundrasen att göra att anfadern vargen förmodligen skulle missta dem för bytesdjur och äta upp dem. Glosögda, nakna, ynkliga och antagligen fullständigt oförmägna att överleva på egen hand mer än ett par dygn – på sommaren. Vad är vi för sorta ras egentligen som avlar fram så missbildade djur att en hård klapp på huvudet får ögonen att ramla ur skallen? Hur ansvarsfulla är vi som avlar fram djur som inte kan andas ordentligt genom nosen? Genetiska missfoster som naturen skulle aborterat om inte vi humanoider lagt oss i.

Varg på språngDet är nästan omöjligt att tänka sig att de där djuren är släkt, om än på långt håll och i vissa fall mycket långt håll, med vargen. De är rovdjur, så mycket har de gemensamt. Tändernas placering och tassarna är väl ganska lika också, men sen börjar det bli jobbigt att hitta likheter till och med för en med livlig fantasi. En Siberian Husky är lätt, den är i alla avseenden så lik en varg att de flesta skulle ta miste om de såg en ute i skogen. Men en Kinesisk nakenhund eller pudel?

Jag undrar vad det är för galenskap som drabbat mänskligheten eftersom den tar sig sådana friheter mot sin bästa vän på det där viset.