Sherlock Holmes kommer tillbaka

sh26Jo, faktiskt, efter nästan ett århundrade på rehab för sitt morfin-, kokain- och tobaksberoende är han faktiskt på gång att lösa mysterier igen. Sir Arthur Conan Doyle skrev själv 4 romaner och 56 noveller om Holmes. Den här gången är det Anthony Horowitz, författare till berättelserna om tonårsspionen Alex Rider, som har blivit utvalt av Arthur Conan Doyle dödsbo att skriva en fullängdsroman som kommer att offentliggöras av Orion i september. Inga detaljer om den nya berättelse eller ens dess titel har blivit avslöjade.
Holmes och hans medhjälpare Dr Watson har dykt upp i många filmer och teaterföreställningar, men det här är första gången som Doyles dödsbo har gett officiellt godkännande för en berättelse sedan den senaste romanen publicerades 1915.

 

Inte för att det inte har kommit inofficiella och icke godkända historier efter 1915. Ellery Queen skrev En studie i skräck (1966) där Holmes möter Jack Uppskäraren, och de tolv novellerna i Sherlock Holmes bedrifter (The Exploits of Sherlock Holmes) skrivna av Conan Doyles son Adrian Conan Doyle och John Dickson Carr (1954). Men ingen av dessa har alltså blivit godkända och officiella Holmes-historier.

Vad Horowitz officiella Holmes-historia kommer att heta och vad den kommer att handla om är ännu inte avslöjat, men Horowitz försöker lugna alla oroliga.

– Jag kunde helt enkelt inte motstå denna möjlighet att skriva ett helt nytt äventyr för denna ikon. Mitt mål är att producera ett förstklassigt mysterium för en modern publik, samtidigt som den är absolut sann mot andan i den ursprungliga.

Vi lär alltså inte få uppleva Jack the Ripper där “Ripper” åsyftar att han rippar musik och sprider den vidare olagligt över Internet.