Vad är det med britter och katastroffilmer?

Alltid när det pratas om katastroffilmer kommer de stora amerikanska, bombastiska, pompösa kolosserna på tal. Day After Tomorrow, 2012, Independence Day… du vet vilka jag menar. Storslagna effekter, en historia som har tagit celluloidsteroider för att bli så bisarrt storslagen som möjligt, och en actionmässig berg och dal-bana från början till slut. Traditionellt, formulär 1A och en trygg formel för att göra katastroffilmer.

Men någonstans har britter lyckligtvis missat hela upplägget. Kanske med flit, kanske för att det helt enkelt är britter. Deras inställning till det här med katastrofer är betydligt mer jordnära, vilket på sätt och vis bara gör känslan av katastrof än mer påtaglig.

FloodTa filmen Flood som exempel. En realistisk flodvåg, utlöst av en storm som råkar sammanfalla med tidvatten, börjar med att den skotska kuststaden Wick dränks. Vågen fortsätter mot London. Experterna är övertygade om att Themsens barriärer kommer att klara av vattenmassorna, men de har fel. Panik utbryter bland stadens invånare som står utan chans att ta sig därifrån. Myndigheterna har bara ett par timmar på sig att evakuera och mitt i detta kaos läggs stadens öde i händerna på de tre marinexperterna Rob, hans far Leonard och hans ex-fru Samantha. Kampen mot naturen och klockan har börjat. Mäktiga effekter, realistisk handling och bra skådisar, men allting utan att vara egotrippat uppblåst eller “amerikanskt”.

children_of_menEtt annat exempel är Children of Men, en film som faktiskt baserar sig på en bok av deckardrottningen P.D. James. Året är 2027 och av någon okänd anledning kan jordens invånare inte längre föröka sig. Inte nog med det, den stora stoppa pressarna-nyheten är att världens yngsta medborgare har precis avlidit, endast 18 år gammal. Mänskligheten tvingas inse att den är på väg att dö ut. Byråkraten Theo Faron hamnar i en synnerligen ovanlig situation när han plötsligt måste agera ledsagare och livvakt åt vad som kan vara mänsklighetens sista hopp, en gravid kvinna, och Theo flyr med kvinnan för att föra henne i säkerhet ut från den brittiska polisstatens stängda gränser.

Återigen en betydligt mer lågmäld katastrof trots att vi möter en potentiell mänsklig undergång. Inga kontinentalplattor som löper amok, inga gigantiska utomjordiska rymdskepp eller meteorer. I stället för jordens förintelse håller mänskligheten på att göra en tyst sorti från världens scen medan resten av universum knappt märker det och minst av allt saknar oss.

Kan det vara så att britter gör bättre katastroffilmer eftersom de hellre använder hjärnan än plånboken när de vill ställa till det för mänskligheten? Det kanske är så enkelt att britter använder katastrofer för att framhäva och berätta en mänsklig historia, medan amerikaner låter katastrofen vara huvudperson.