Konsten att följa upp en succé

Det har varit mycket om uppföljningsfilmer i dag. Enligt Keanu “Neo” Reeves har Andy och Lana Wachowski skrivit manus till inte en utan två nya Matrix-filmer. Första filmen var ju strålande medan tvån var halvvissen och trean helvissen återstår det att se om de lyckas åstadkomma något sevärt. Möjlighetsbetyg att det blir toppenfilmer: två av fem.

Att det kommer två uppföljare till James Camerons Dansar med Smurfer, eller Avatar som det står på filmaffischerna, det är ju ingen nyhet. Det nya är att Cameron har gått ut med att bägge filmerna kommer att spelas in (eller räknas fram i datorer, rättare sagt) samtidigt och släppas julen 2014 och 2015. Med tanke på att Avator hade en uttjatad historia och framstod som ett välgjort om än förbannat långt spelintro, borde ju Cameron har stora möjligheter att lyckas göra en till framgång. Varför? Datorerna blir kraftfullare samtidigt som biopublikens krav på häftiga effekter ökar och kravet på innehåll befinner sig i fritt fall. Möjlighetsbetyg att det blir toppenfilmer: två av fem.