I de tvåögdas rike är den enögde halvblind

Paul McCartneyDet stämmer precis lika bra som hur talesättet egentligen går: I de blindas rike är den enögde kung. Den till synes udda tankevurpan dök upp i synapserna efter att jag öppnade en julklapp jag fick av min käresta, en låda innehållande två dvd och två musik-cd med Live at Knebworth. Jag visste inte ens vad att det fanns en sådan plats, men 1990 stack 120 000 personer dit för att uppleva något av det bästa brittisk rock kan åstadkomma. Och det är nu det festliga infinner sig. I lådan finns nämligen uppradat vilka grupper och artister som medverkar:

 • Genesis (med Phil Collins)
 • Pink Floyd
 • Robert Plant
 • Phil Collins & The Serious Band
 • Paul McCartney
 • Tears for Fears
 • Cliff Richard & The Shadows
 • Status Quo

Idel ädel rockadel, och i vissa fall riktig adel nu för tiden. Men dessutom räknar man upp tre till, som kategoriseras som “Supergroups”:

 • Eric Clapton
 • Dire Straits
 • Elton John

Supergroups, till skillnad från de relativt okända amatörerna de räknade upp först. McCartney, Collin och andra enögon, tänk på det.