Hur många är okej?

Nytt år, nya lagar, inte bara i Sverige utan även i Spanien. Hatten av för Spanien. Där har man verkligen kastat handskarna och satt på sig knogjärnen när det handlar om rökning.

Spanien införde vid årsskiftet de strängaste tobakslagarna i Europa. Då förbjöds rökning i alla barer, restauranger och på offentliga platser. Även vissa platser utomhus måste vara helt rökfria.

Många spanjorer beskriver de nya reglerna som ”en chock”, och restaurangnäringen fruktar försäljningsras. Men anti-rökare jublar åt att landet nu tar i med hårdhandskarna mot cigaretter, som kostar cirka 50 000 spanjorer livet varje år.

Källa: Aftonbladet

Om jag för en gångs skull inte ifrågasätter siffrorna, trots att det på sätt och vis är siffrorna som är intressanta, slås i varje fall jag av en fundering. Man inför hårda lagar för någonting som dödar 50 000 spanjorer varje år. Och folk protesterar. 50 000. Det motsvarar ungefär 90 fullastade Boeing 747 Jumbojet. Hur skulle spanjorerna reagera mot flygbolagen om 50 000 spanjorer dog i flygolyckor varje år på spansk mark? “Lite spill får man räkna med, nu ska jag ha siesta och ta en cigg”. Knappast. Klubben FC Barcelonas hemmaarena tar i runda slängar 100 000 besökare. Om arenan är halvfull och utplånas skulle alla spanjorer utan Real Madrid-fansen bli ganska upprörda.

 

Men man kan vända på steken också, och det skulle vara intressant att få ett riktigt svar från en rökare. Hur många är det okej att det dör av rökning varje år? De vill ju inte att det ska förbjudas, och folk dör bevisligen av rökning (både aktiv och passiv), så hur många är det okej att det dör? I Sverige dör enligt WHO cirka 7000 personer av rökning varje år, minst 500 av passiv rökning. Bara 12 stycken Boeing 747. Om det är okej med 10 000 kan vi ju lätta lite på lagar och regler lite.

Nollvision är ett intressant koncept, eftersom det i praktiken betyder att vi aldrig kommer att uppnå (eller nernå beroende på åt vilket håll man strävar åt i statistiken) noll, men man försöker. För att citera Trafikverket: “Nollvisionen är grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Det är fastställt genom ett beslut i riksdagen.” År 2009 dog 358 i trafiken, och där har vi en nollvision. Och det finns inte lika riksdagsklubbade nollvisioner mot barnvåldtäkter, självmord, olyckor inom hästsport och så vidare.

Så, rökare, hur många av er är det okej att det dör varje år? Nu har ju året precis börjat, är det okej om du dör i år? Men svara inte på frågan själv, fråga din familj och dina vänner som skulle komma på din begravning. “Gör det något om jag dör i år tack vare rökningen?”