Rymden, den sista utposten

NASA-illustration av Voyager 1
NASA-illustration av Voyager 1

Den 33 år gamla trotjänaren Voyager 1 är snart definitivt ute ut solsystemet. När jag läste om sondens resa och hur den efter avslutat uppdrag, en närmare titt på Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus, riktades mot galaxens mitt kunde jag inte låta bli att inom mig höra William Shatners röst från den klassiska inledningen till Star Trek The Original Series:

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

Inom några år räknar forskarna med att Voyager lämnar solsystemet, och sonden kommer då att befinna sig i den interstellära rymden. Mänskligheten har fortfarande inte varit där, men kanske kan vi få en förhandstitt tack vare trotjänaren som susar fram genom rymden i 17km/s och sänder signaler som tar 16 timmar i nuläget att ta sig till jorden. Ofattbart snabbt och ofattbart långt bort, och på väg mot galaxens mitt.