Dags för en ny sannolikhet

Det verkar som att det har blivit dags för en ny version av Tage Danielssons underbara monolog om sannolikhet. Det har givetvis att göra med helgens händelse när en självmordsbombare, oavsett anledning till varför han gjorde det, beslutade sig för att spränga sig själv på Drottninggatan i Stockholm.

Men tanken med Tages monolog är Säpo som idag, två dagar efteråt, konstaterar att ”det inte är någon fara, man har inte någon höjd terroristberedskap, och det är inte större risk att befinna sig i centrala Stockholm än det var i helgen”. Hm. Sett i efterhand så var det ju en ganska hög risk att råka ut för något på Drottninggatan i helgen. 100 procent faktiskt, eftersom det faktiskt inträffade. Med det i åtanke konstaterar Säpo med andra ord att det är riskfritt, för det kommer garanterat att inträffa något. För att använda stora delar av Tages underbara funderingar: ”I varje fall inte på Drottninggatan. Och säkert inte samtidigt som förra gången. Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite.”

Och journalisterna förnekar sig inte. I ett TV-inslag frågar journalisten en ung kvinna på Drottninggatan:

– Vågar du befinna dig i city?

Hm, klurig fråga.

[Uppdatering]

Dagen har tuffat på, och Säpo fortsätter att sprida visdomsord runt sig. ”Det finns ingen anledning till oro att befinna sig i city, men var försiktig.” Om det inte finns någon anledning till oro, varför ska jag vara försiktig? Nu blir jag orolig, för jag måste vara försiktig så det jag inte behöver vara orolig inträffar. Jag måste vara försiktigt för det är verkligen inte bra om det jag inte behöver vara orolig för inträffar, men bara för att det verkligen inte är något bra som kan inträffa finns ingen anledning till oro. Shit happens, eller?

Samtidigt är det lite festligt att se skillnaden mellan den svenska och amerikanska inställningen till den här typen av händelser (även om jag erkänner att det som hände i lördags i Stockholm är en patetisk rökpuff jämfört med 9/11).

Amerikanska upplägget: Vi har höjt hotbilden och varnar allmänheten för ett ospecificerat och obekräftat hot. (Läs: var skiträdda, men vi säger inte varför).

Svenska upplägget: Äsch, tagga ner, det är säkert inget. Ta’re kallt. (Läs: Om någon exploderar är det en ren tillfällighet, det händer säkert inte en gång till).

Den amerikanska paranoida örnen kontra den svenska naiva strutsen.