Idag borde det ha firats

Kermit och Henson
Kermit minns sin skapare Jim Henson

Idag för 74 år sedan, det vill säga 24 september 1936, föddes i Greenville, Mississippi, en man som på många sätt skulle utveckla, förnya och förändra barnprogram, och få barn i alla åldrar att skratta. Det var James Maury ”Jim” Henson, skapare av legendarisk tv-underhållning som Fragglarna, Sesam och inte minst Mupparna. Programmet sändes över 106 länder och fick 206 miljoner tittare, och gästades bland många andra av Paul Simon, Elton John, Peter Sellers, Marty Feldman, Mark Hamill, Peter Ustinov, Rudolf Nurejev och Alice Cooper. Inte illa för ett ”barnprogram”.

Henson avled 1990 i lunginflammation.

Eftersom det idag hade varit Hensons födelsedag, varför inte hoppa till Youtube för att uppleva en del av de eskapader som gjort Henson och hela hans anhang av dockor till legender? Här har du ett inslag att börja med:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aKULi72yUko]

En drös trivialt vetande saxat från Wikipedia:

Máh-Ná-Máh-Ná eller Mahna Mahna (Mahna-Mahna) var en hit 1968-1969 runt om i Europa.

Låten skrevs av italienaren Piero Umiliani för filmen Sverige – Himmel eller helvete (originaltitel Svezia, Inferno e Paradiso). Sångaren i originalversionen är den välkände musikproducenten Giorgio Moroder. I låten har man också lagt in en strof ur Hugo Alfvéns Midsommarvaka. Låten fick stor popularitet och den ökade i och med att den under 1970-talet användes av Mupparna vid deras uppträdande i The Ed Sullivan Show samt i de egna programmen Sesam och The Muppet Show. Den har gjorts i flera andra versioner, bland andra av Hot Butter, annars mest känd för instrumentallåten Popcorn, 1973 och Lipstique, med en discoversion från Musikåret 1977 arrangerad av Moroder och Frank Farian.

Det är med andra ord inte bara svenska kocken i Mupparna som har anknytning till Sverige.