Vapen eller inte? Det tål att fundera på.

Dubbelring
Dubbelring

Det dyker upp nyhetsnotiser som gör att man får fundera lite extra, och ju mer man funderar upptäcker man att det inte finns något fungerande svar. Just nu undersöker den danska polisen om H&M bryter mot vapenlagen genom att sälja manligt krimskrams som kallas ”tvåfingerring”, vilket enklast kan beskrivas som två vanliga ringar som sitter ihop. Knogjärn hävdar somliga, herraccessoar hävdar andra.

– Vi anser att det inte är någon tvekan om att det här är frågan om ett knogjärn. Men vi har valt att be våra vapenkunniga jurister avgöra om det är frågan om en överträdelse av vapenlagen, säger Jan Abildtrup vid polisen i Östjylland, till Stiften.dk.

H&M är givetvis av en annan uppfattning, men har tagit bort ringen ur sortimentet.

Men vad borde egentligen klassas som vapen. Är tvåfingerringen ett knogjärn eller är det bara i likhet med stilettklackade damskor (passar bra att sparkas med), skärp (som man kan strypas med) och jeans med bakfickor i knäveckan (som man kan skratta ihjäl sig åt) mode som kan användas som vapen?

Kubotan
Kubotan

Om man i stället titta på nyckelringen här intill, är det ett vapen eller bara en fantasilös och smått otymplig nyckelring? Det är faktiskt motsatsen till de jag räknade upp tidigare – det är ett vapen som heter kubotan och används som tillhygge i slagsmål som komplement till den knutna handen. Ungefär som ett knogjärn i användande och funktion, med andra ord. Vapenlag? Nix, du kan vandra in bland annat i kampsportsbutiker och köpa en kubotan helt öppet, lagligt och billigt.

Så vad är pynt och vad är vapen? Ingen aning, vi får väl slåss om saken. Jag ska bara gå till H&M och köpa ett vapen först, eller möjligtvis en kampsportbutik och köpa en herraccessoar.