Sanningen säljer inga lösnummer

Rottweiler
Rottweiler

Folk som inte kan hantera stora hundar ska inte ha hund alls. Det är lite genant att medierna blandar ihop hundraserna lite hur som helst, okunskapen lyser lång väg. De som skriver om ”mördarhundar” och ”monsterhundar” är förmodligen inte själva hundägare. Undrar vilket rabalder det blir om de skulle skriva sanningen, att det är hundägarna som klantat till det, när en hund attackerar.

De flesta hundar behöver aktiveras för att må bra. En rottweiler t ex är en arbetande hund, den behöver sysselsättning för att inte bli rastlös och irriterande. En försummad hund är en hund det är mycket synd om. En rottweiler är en lojal hund som bryr sig mycket om sin ägares humör och är mycket lekfull, men en rottis som blivit grymt behandlad kan bli mycket farlig eftersom det är en stor och tung hund med avsevärda mängder muskler att lägga bakom en evetuell attack.

Varken rottweiler eller någon annan stor hund är dock något att anförtro en oerfaren ägare, i synnerhet inte om det är en stamtavla som avlats på vaktegenskaperna. Även i normala fall är en rottis vaksam och beskyddande, en hund som avlats på vaktegenskaperna är ytterst lämplig som polis- eller vakthund men knappast som familjehund om inte ägaren är mycket rutinerad och kunnig. I de fall där en stor hund bitit någon så det hamnat på löpsedlarna kan man knappast anklaga ägarna för att ha varit rutinerade och kunniga.

Hur det kommer sig att vem som helst kan köpa en hund som med sina cirka  50kg kan slå omkull en människa och skada personen allvarligt, det övergår mitt förstånd. Vem som helst får inte köpa ett vapen. Om en potentiell hundköpare först måste utbilda sig på den ras personen tänker köpa och avlägga kunskapstest, som ett hundkörkort för just den rasen, borde en hel del misslyckade köp förhindras och några olyckor motas i grind. Förbjuda hundraser lär bara få den effekten att vi får fler okända blandraser. Det förslaget är fullständigt tandlöst, eftersom det är så lätt att kringå.

Smuggligen och den illegala hundhandeln lär inte minska med hundkörkort, men då kommer polisen åtminstone kunna beslagta hundar – av alla raser och blandningar, inte bara ett fåtal – som inte har en licensierad ägare och placera om hundarna eller avliva dem. Framför allt ger det kennelägaren möjligheten att kontrollera om ägaren verkligen kan något om hunden, för även om ett hundkörkort inte garanterar att den blivande ägaren kan allt så anger det en minsta kunskapsnivå som borde omfatta sådana saker som skötsel, lydnadsträning och hundpsykologi men också kommunikation och beteendekunskap.

Det är ingen patentlösning, men bättre än det som görs nu: inget.