Vardagsprovokationer

Det mest uppenbart vettiga vore ju förståss att var och en sköter sitt, men det vet varenda vegetarian att inte det fungerar. Om bakelsen eller bullen väljs bort på grund av allergi tystnar kritikerna snabbt, men jag undrar vad som alls ger dem rätten att fråga ens till att börja med. Varför måste en människa motivera sitt val av dryck och mat för någon annan än sig själv?

Det allra vanskligaste är att neka öl eller andra alkoholhaltiga drycker när sådana bjuds, som om man tackar ner till social samvaro och gamman i och med det. Folk tittar jättekonstigt, tills man ger dem en förklaring. Varför är man tvungen att motivera sitt val egentligen? Vad ger drickarna rätt att sätta sig till doms över dem som inte vill ha? Samma obegripliga oskrivna regel som får dem att tro att alla i omgivningen är intresserade av varför de äter en viss typ av mat, varför de väljer att dricka på ett visst sätt eller varför just de är praktexemplar och skapelsens krona. Det är alltid köttätare/alkoholdrickare/bakelsemoffare som sätter sig till doms över vegetarianer/nykterist/hälsomedvetna. Tänk på det nästa gång du öppnar käften, oavsett anledning.