En bättre och sämre syn på verkligheten

Ni som har glasögon känner till frågan hos optiker, när han/hon ändrar någon inställning och frågar om resultatet är bättre eller sämre. Om någon hade frågat mig det idag kunde jag faktiskt på fullt allvar ha svarat ”ja”. Anledningen är att jag testade ett par sportglasögon. De gör sitt jobb på ett excellent sätt, kontrasten på verkligheten blir bättre, skarpare och tydligare kanter, det blir helt enkelt ”Verklighet v1.3” av upplevelsen. Så vad är problemet? Min normala syn är fortfarande version 0.7beta och suddig på avstånd och vad som närmast kan beskrivas en lightversion av dubbelseende. Jag har för mig att det kallas för astigmatism, vilket närmast för tankarna till stigmata fast i ögonen, vilket alltså är fel. Fokus är uppenbarligen ganska lågt prioriterat av mina ögonglober.

Eftersom glasögonen inte är slipade och därmed inte påverkar synfelet i sig, blir min uppfattning om verkligheten en skarp version av suddig, och där astigmatismen(?) ger dubbla kanter är bägge kanterna fortfarande diffusa, men skarpare diffusa och mer enhetliga än tidigare.

En mycket udda upplevelse, men samtidigt lite fascinerande. Så tycker jag att jag ser bättre med sportglasögonen? Ja, det gör jag. Faktiskt.