Äcklig rök

Balkongrökning borde vara förbjudet. Det är egoistiskt och hänsynslöst emot alla runt omkring som tvingas andas skiten. Det är konstigt att rättigheten att förgifta sig själv och sin omgivning väger tyngre än rättigheten att slippa tobaksrök i sitt hem. Varför går rökare ut på balkongen och stänger till dörren bakom sig när de ska röka? Kanske för att de inte vill ha in röken i sin lägenhet? Vad får dem att tro att deras grannar vill ha in tobaksröken i sina lägenheter? Rökare kanske inte inser att passiva rökare lider, att röken luktar illa för alla som har normalt luktsinne?

De vanligaste tecknen på passiv rökning är symtom från ögon, näsa och hals på grund av den överkänslighet som röken framkallar. Införandet av rökfria serveringar har märkbart förbättrat personalens hälsa.

Det är faktiskt större chans att slippa tobaksrök på krogen än i sitt eget hem om man bor granne med en rökare. På krogen är det olagligt att utsätta andra för passiv rökning. I sitt eget hem är man inte lika fredad.

Tobaksrök innehåller mer än 4 000 ämnen, av vilka ett 50-tal orsakar cancer. Nikotin, tjära och kolmonoxid är kända skadegörare.

Det är väl kul saker att dela med sig av? Givmildare än så blir svårt att vara om man inte börjar hänge sig åt att tillverka sarin.

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige. Drygt 3000 svenskar får diagnosen lungcancer varje år. Forskningen visar entydigt att rökning är den främsta orsaken till sjukdomen. Nio av tio som utvecklar lungcancer är rökare.

Det går att sluta om man bara vill. Det enda som är värre än röken från en cigarett är en rökare man just bett släcka cigaretten. Jag har blivit bemött med allt från hån till ren agressivitet. Ytterst få har visat den hänsyn man skulle kunnat hoppas på och fimpat.

Det är nog så att ett kemiskt beroende, oavsett om det är heroin, kokain eller nikotin, gör en människa egoistisk och självcentrerad.

Källa: Vårdguiden