När teknik ersätter hjärna

Forskare arbetar ständigt med att ta fram intelligentare tekniska hjälpmedel och jagar den tekniska heliga graalen: att få en teknisk manick lika intelligent som en människa. Det kommer att bli lätt för forskarna att åstadkomma med tanke på att den mänskliga intelligensen med stormsteg närmar sig samma nivå som en genomsnittlig pelargon. Det är hönan och ägget-paradoxen. Blir mänskligheten idioter på grund av smart teknik, eller gör den smarta tekniken mänskligheten till idioter? Och när tekniken blir lika intelligent som människan, kommer vi att veta det eftersom vi lär sitta som läppspelande kollin under en nyponbuske?

Nåja, Mercedesen lär ju inte välta i alla fall.
Nåja, Mercedesen lär ju inte välta i alla fall.

Nu kanske ni undrar vad som fått dessa tankebanor att invadera min tillvaro. Jo, det handlar om bristen på sunt förnuft när det gäller anvisningar. Första exemplet: Wolf Sonnenschmidt, 69 bast och därmed ett exempel på att vishet inte kommer med åren. Han gled runt med sin Mercedes i staden Villach i Österrike när bilen plötsligt stannar. Anledningen är att bilen kilat fast sig mellan två husväggar.

– Jag märkte att vägen blev allt smalare, men jag trodde det var lugnt och litade på min gps-navigator, säger Wolf efter att hans bil fastnat på den trånga gatan.

Sonnenschmidt fick klättra ut genom bakluckan och uppsöka sjukhuset med en skadad tumme efter att ha försökt fälla in bilens backspeglar.

Men det finns fler exempel. Lauren Rosenberg använder Google Maps för att ta fram promenadvägen till sin destination i Utah, USA. Så långt inget ovanligt, men sedan börjar det spåra ur. Ignorerandes varningarna på anvisningarna spankulerar Rosenberg iväg på sin promenad, och följer anvisningarna till punkt och pricka (bortset från varningarna förstås) och promenerar rakt ut på motorvägen State Route 224 som saknar vägren, trottoarer eller något annat för fotgängare. En anledning till detta kan förstås vara att det inte är tillåtet att promenera på motorvägar. Under promenaden på motorvägen blir Rosenberg påkörd av Patrick Harwood som hör och häpna sitter i en bil och inte räknar med fotgängare på motorvägen. Och som glasyr på paroditårtan uppenbarligen bara fick lindriga livshotande skador (beroende på vem man frågar), eftersom hon har stämt både Harwood och Google på belopp som överstiger 750 000 kronor.

För att citera Albert Einstein: “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the the universe.”